Verharen bij paarden: Alles wat je moet weten (inclusief tips voor een gezonde rui)

Gepubliceerd op 15 september 2024 om 15:03

Verharen bij paarden: Alles wat je moet weten

Verharen bij paarden: Wat gebeurt er in het paardenlichaam?

 

Paarden verharen twee keer per jaar: in de herfst, wanneer ze hun wintervacht ontwikkelen, en in de lente, als ze hun dikke winterjas verliezen. Het aanmaken en verliezen van een vacht is een intens proces dat veel vraagt van het lichaam van je paard. Vooral de lever en nieren worden zwaar belast tijdens de ruiperiode.

 

Oudere paarden en jonge paarden beginnen vaak iets eerder met verharen in het najaar en iets later in het voorjaar dan volwassen paarden. Dit komt doordat hun lichaam gevoeliger is voor temperatuurveranderingen en ze meer ondersteuning nodig hebben. In deze blog bespreken we hoe je je paard door de ruiperiode kunt helpen.

 

Waarom is verharen zwaar voor je paard?

 

Tijdens het verharen moet het paard een volledige nieuwe vacht aanmaken. De vacht bestaat uit keratine, een soort eiwit. Eiwitten worden via de voeding  opgenomen, omgezet in de lever en het overschot uiteindelijk uitgescheiden door de nieren. Omdat dit proces veel energie verbruikt, kunnen paarden tijdens de ruiperiode futloos zijn, vatbaarder worden voor infecties, en zelfs gewicht verliezen als er onvoldoende eiwitten worden opgenomen.

 

Hoe kun je je paard ondersteunen tijdens de ruiperiode?

 

  • Lijnzaad als voedingssupplement
    Tijdens de rui kan je paard baat hebben bij een kleine hoeveelheid gekookt of geplet lijnzaad. Ongeveer 120 gram per dag is voldoende. Vermijd lijnzaadolie, aangezien zelfs kleine hoeveelheden olie schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je paard. Kies liever voor de zaadjes.

 

  • Ondersteuning van lever en nieren met kruiden
    De lever en nieren van je paard hebben het zwaar tijdens het verharen. Je kunt kruidenmengsels gebruiken om deze organen te ondersteunen. Vermijd kruidenmixen met mariadistelzaad, omdat dit negatieve effecten kan hebben bij een slecht werkend metabolisme.

 

  • Zinkchelaat voor een betere stofwisseling
    Zink speelt een belangrijke rol in de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten. Het ondersteunt ook het immuunsysteem, wat essentieel is tijdens de ruiperiode. Gebruik zink in organische vorm (zoals zinkchelaat) om ervoor te zorgen dat het goed wordt opgenomen.

 

  • Zwavel (MSM) voor sterke weefsels
    MSM (zwavel) is belangrijk voor de vorming van bindweefsel, spieren, huid, haar en hoeven. Het draagt ook bij aan het herstel van weefsels en ondersteunt de reiniging van het lichaam.

lijnzaad voor paarden tijdens verharen

Lijnzaad.

kruiden voor paarden tijdens verharen

Kruiden zijn een gezonde aanvulling voor paarden.

Wat als je het voer niet kunt aanpassen?

 

Als je paard op een pensionstal staat en je geen controle hebt over het voer, kun je zelf supplementen meenemen. Deze kun je geven als beloning na het werk, gemengd een suikerarme mash zoals Agrobs Alpengrün Mash of een vochtige kruidenbasis zoals Hunsrücker Trift.

 

Kruidenbasis Hunsrücker Trift voor paarden tijdens verharen

Hunsrücker Trift - Per Naturam.

Extra tips voor de ruiperiode

 

  • Regelmatig borstelen: Borstelen stimuleert de bloedsomloop en helpt losse haren te verwijderen, wat ongemak kan verminderen.

 

  • Beweging: Voldoende beweging helpt het metabolisme te stimuleren en vergemakkelijkt de rui.

Wil je je paard optimaal ondersteunen tijdens de ruiperiode?

 

Zorg ervoor dat je paard de juiste voeding en verzorging krijgt om gezond te blijven! Heb je vragen of wil je meer tips? Laat een reactie achter hieronder of neem contact met ons op. Vergeet niet ons te volgen voor meer handige adviezen en verzorgingstips voor je paard!

 

Succes!

 

 

 

Deze post bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat Slimme Paardernmens een commissie verdient

indien je één van de vermeldde producten bestelt. Wij danken je alvast voor het vertrouwen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.