Elk seizoen brengt zijn eigen problemen met zich mee waar het lichaam zich aan dient aan te passen. Dat geldt zowel voor ons, als voor onze paarden. Een gezond paard heeft daar geen moeite mee, maar onze hedendaagse paarden zijn niet meer zo sterk als hun wilde soortgenoten. Ze lijden steeds vaker aan een of andere vorm van stress, wat dan weer een grote impact heeft op het immuunsysteem. Net zoals bij mensen begint een gezonde immuunrespons met een gezonde spijsvertering.
De sleutel tot een goede spijsvertering bij paarden, is gezonde voeding : suikerarm, stengelig hooi, mineralenvoeding of een balancer en een liksteen – dat is de absolute basis.
Daarnaast is het belangrijk om diversiteit aan te bieden onder de vorm van kruiden, zaden, bessen, schors etc. liefst van al tijdens het seizoen dat het paard daar het meeste nood aan heeft. Om het onszelf makkelijk te maken, zijn er verschillende kruidenmixen beschikbaar.
Maar hoe weet je nu wat je het beste voert tijdens welk seizoen?
De winter staat voor de deur, dus laten we daarmee beginnen…
Het lichaam heeft hard gewerkt tijdens de vachtwissel van het najaar en kan nu dus best wat rust gebruiken. Als je tijdens de herfst je paard nog geen leverkuur hebt gegeven, is het een goed idee om dat nu nog te doen!
NOOT : let op met mariadistel! Mariadistel is niet geschikt voor alle paarden, dus als je niet zeker bent dat het geschikt is voor jouw paard, vraag dan een voedingsconsult aan of vermijd het in je kruidenkuur! (Ik wijd er binnenkort een volledig blogartikel aan.)
Tijdens de winter wordt het kouder, en kunnen de nieren van je paard best wat extra aandacht gebruiken.
Het immuunsysteem krijgt ook best veel te verduren tijdens deze periode, dus is het interessant om je paard rond het begin van februari daaromtrent te ondersteunen met om weer op krachten te komen voor der aankomende vachtwissel.
Van wintervacht naar zomervacht wisselen is een zware taak voor het lichaam. Als je paard er zichtbaar moeite mee heeft, help hem dan hier een handje bij. Sommige paarden worden wat moe en futloos, omdat het extra energie vergt van het lichaam. Net zoals wij soms een voorjaarsdipje hebben.
Rond april gaan onze paarden vaak de wei weer op. Het jonge voorjaarsgras kan best voor moeilijkheden zorgen voor de spijsvertering van je paard. Paarden hebben meer dan 30 meter darm in dat buikje, dus een beetje hulp is daar dan ook op zijn plaats tot je paard gewend is aan de overgang van hooi naar gras.
Tijdens de zomermaanden gunnen we het lichaam graag wat rust, en richten we daarom onze aandacht aan het toevoegen van extra diversiteit voor de darmflora.
In augustus wordt het alweer tijd om aan de vachtwissel te denken. Vooral erg jonge paarden en seniors kunnen rond deze periode al beginnen met het aanmaken van wintervacht. Een extra hulp voor de darmen is dan weer op zijn plek.
Tijdens het najaar gaat het metabolisme extra hard aan het werk om wintervacht aan te maken en daarnaast overbodige afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. En voordat we het weten, is het jaar alweer voorbij en is het weer winter…
Op deze manier hebben jullie alvast een ideetje welke cycli het lichaam jaarlijks doorloopt. Om het jullie makkelijk te maken, geef ik hieronder nog even een kort overzichtje (met productlinks die jullie kunnen gebruiken).
Ik maak de kalender ook beschikbaar als download, zodat jullie deze zelf ook kunnen afprinten en op een goed zichtbare plaats hangen.
Kalender overzicht :
Januari :
- Sonnenwende Immuunkruiden en / of
- Immuno Kruiden
- Aansluitend kan je Wormvrij geven (10 dagen)
Februari:
- Sonnenwende Immuunkruiden en / of
- Immuno Kruiden
- Herhaal Wormvrij (10 dagen)
Maart:
- Fit in het Voorjaar en / of
- Sterke Lever (bevat Mariadistel) en / of
- Ontslakkingskruiden (zonder Mariadistel) en / of
- Lüneburgerkruiden (zonder Mariadistel)
April:
- Oost-Pruisische Kruiden en / of
- Bitterkruiden en / of
- Darmkruiden
- Tussen april en augustus: ‘Ga weg Jeuk!’ voeren als extra ondersteuning voor zomereczeem (max. 30-40 dagen achter elkaar!)
Juni:
- Kloostertuinkruiden en / of
- Kruidenweide
Juli:
- Kloostertuinkruiden en /of
- Kruidenweide
Augustus:
- Amara kruiden en / of
- Darmkruiden
September:
- Sterke Lever (bevat Mariadistel) en / of
- Bitterkruiden en / of
- Heparlind (zonder Mariadistel)
Oktober:
- Lüneburgerkruiden (zonder Mariadistel) en / of
- Ontslakkingskruiden (zonder Mariadistel)
- Vul eventueel aan met Wormvrij (10 dagen)
November:
- Voor paarden met gevoelige hoeven, kan je tijdens deze periode ‘Mooie Hoeven’ inzetten en / of
- Kruidenweide
December:
Kruidenmengelingen kunnen afgewisseld worden per 1-2 weken, of na elkaar gegeven worden. Ideaal is elke twee weken een nieuwe impuls geven aan de darmflora – zeker voor paarden met gekende / chronische problemen. Onthoud dat je kruiden maximaal 8 weken aan een stuk voert, sommige zelfs maar 4 weken. Al deze kruidenmixen kan je combineren met de gezonde basis van de Iedere Dag-mengsels van Terra Pura (1 – 2 – 3), de Hünsrucker Trift of Okapi Heucobs.
Zoals je ziet, heb je wel wat mogelijkheden. Hulp nodig? Dan kan je contact opnemen via info@slimmepaardenmens.be !
Happy, Healthy Feeding!
Deze post bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat Slimme Paardernmens een commissie verdient
indien je één van de vermeldde producten bestelt. Wij danken je alvast voor het vertrouwen.
Reactie plaatsen
Reacties