De Impact Van Stress

Gepubliceerd op 22 oktober 2022 om 22:13

Rusteloos gedrag, schrapen in de poetsplaats, niet willen stilstaan, hinniken naar de andere paarden, veelvuldig, kleine hoopjes mesten… Je paard heeft stress. Iedere paardeneigenaar heeft het wellicht al meegemaakt.

 

Misschien gebeurt het wanneer de smid of trimmer langskomt, bij sommigen wanneer de dierenarts aanwezig is en vaak ook wanneer je het paard weghaalt bij zijn vriendjes uit de wei.

 

Gelukkig zijn die stressmomentjes vaak van korte duur. Zodra het gevaar geweken is, gaat je paard zich weer normaal gedragen. Oef.

Tenminste, dat denken we vaak.

Maar er zijn nog vele andere zaken die onze paarden stress kunnen bezorgen : te weinig vrije beweging, foutief voermanagement, agressieve stalburen, pijn en de manier waarop we trainen. Dat zijn enkele voorbeelden, maar er zijn er nog veel meer…

Paarden laten namelijk helemaal niet graag zien dat ze niet lekker in hun vel zitten. In de natuur verbergen paarden vaak ongemakken zodat ze niet worden opgegeten door roofdieren. Want natuurlijk jaagt een roofdier het liefste op het zwakste paard uit de kudde. Daarom merken we deze zaken minder goed op.

 

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in dat paardenlichaam tijdens zo’n stressmoment?

Bedenk even dat je zelf stress ervaart. Je hartslag gaat omhoog, je gaat oppervlakkig ademen, je spieren spannen zich op, je begint te zweten, krijgt klamme handen, een misselijk gevoel… Je zenuwstelsel staat klaar om te vluchten of te vechten. Dat zijn allemaal fysiologische reacties in je eigen lichaam die het gevolg kunnen zijn van stress, veroorzaakt door hormonen in je eigen lichaam.

Die overspoelende golf van stresshormonen is bij onze paarden niet anders.

Op korte termijn kan een paard daar best goed mee om. Een paard dat stress heeft, zal gaan rennen tot het stressniveau weer op nul staat. Maar soms is dat niet mogelijk… Denk daarbij aan paarden die op stal staan, maar paarden die in groep leven en 24/7 vrije beweging hebben kunnen ook stress ervaren. Elk dier is uniek, en wat werkt voor het ene paard, werkt niet voor het andere.

Er is maar één ding dat we met zekerheid kunnen zeggen : langdurige stress door eender welke oorzaak, maakt onze paarden letterlijk ziek. Langdurige stress zorgt voor een voortdurende hormonale golf in het lichaam, en leidt uiteindelijk tot een verstoring van het metabolisme. Gekende metabolische problemen zijn onder andere PPID (oftewel het syndroom van Cushings), EMS (equine metabool syndroom), insulinedysregulatie mét alle gevolgen van dien etc.


Daarom is het noodzakelijk om de oorzaak van stress aan te pakken, naast het managen van de gevolgen

 

Werp een kritische blik op de manier waarop je het paard voert, traint en de hoeveelheid vrije beweging en sociaal contact hij heeft met soortgenoten. Dat is een goed startpunt.

Heb je daar vragen bij? Of wil je graag hulp? Dan kan je contact opnemen via info@slimmepaardenmens.be .

We helpen je graag op weg naar een gelukkig & gezond paard!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.